8.10.17

Αηδάνι λευκό (ποικιλίες σταφυλιών Ορεινής Νάξου - Κεραμωτής)

Αηδάνι άσπρο
ή Αηδάνι λευκό
ή Αδάνι.
Photo - Video.
Ανάμεσα στις ποικιλίες σταφυλιών που συναντάμε στην Κεραμωτή Νάξου είναι το Αηδάνι.
Το Αηδάνι είναι μια λευκή ποικιλία που καλλιεργείται στις Κυκλάδες και κυρίως στη Σαντορίνη, την Πάρο και τη Νάξο. Σπάνια οινοποιείται μόνη της, ενώ συνήθως χαρμανιάζεται με άλλες τοπικές ποικιλίες και κυρίως με Αθήρι και Ασύρτικο. Αυτό συμβαίνει επειδή το κρασί που δίνει έχει μέτριο αλκοολικό τίτλο και σχετικά αδύναμη οξύτητα, αλλά προσφέρει στα χαρμάνια του το ντελικάτα λεμονάτο και ελαφρώς ανθικό του άρωμα.
Είναι μια λευκή ποικιλία, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ξηρών
κρασιών του ίδιου χρώματος και σπανιότερα επιδόρπιων κρασιών, που παλαιώνουν για μεγάλο διάστημα σε βαρέλι.
Αν κρεμάσουμε το τσαμπί στον αέρα (κρεμαστάρι) διατηρείται (από την ημέρα του τρύγου) μέχρι τον Φλεβάρη.
Είναι ιδανική ποικιλία για τους λάτρεις του κρασιού, που διαθέτουν απαιτητικό ουρανίσκο και είναι
πρόθυμοι να αναζητήσουν τις λιγότερο γνωστές πτυχές των ονομασιών προέλευσης. Η επιλογή μιας φιάλης κρασιού από αηδάνι φανερώνει εξοικείωση με... «απάτητες», σχεδόν «παρθένες» οινικές περιοχές. Τα ξηρά κρασιά από αυτήν την ποικιλία είναι απολαυστικά όταν καταναλώνονται νέα, ιδίως συνδυασμένα με οστρακοειδή και λιπαρά ψάρια. Τα πιο πλούσια πιάτα μπορούν να συνδυαστούν με πιο ώριμα κρασιά από αηδάνι, αφού αυτά μπορούν να εξελιχθούν στη φιάλη τουλάχιστον για πέντε χρόνια. Τα επιδόρπια κρασιά από αυτήν την ποικιλία διατηρούνται για δεκαετίες.

Προέλευση
Η ποικιλία είναι ανατολικής προέλευσης, από την περιοχή της Ιωνίας. Πιθανόν είναι η «εδάνη άμπελος» που αναφέρει ο λεξικογράφος Ησύχιος τον 5ο αιώνα μ.Χ.

Συνώνυμα
Αηδάνι άσπρο ή Αηδάνι λευκό ή Αδάνι.

Αμπελογραφικά χαρακτηριστικά
Είναι φυτό μέτριας ζωηρότητας και παραγωγικότητας. Διαμορφώνεται σε χαμηλά κυπελλοειδή ή σε γραμμοειδή σχήματα (Royat). Παρουσιάζει ευαισθησία στο ωίδιο και τον περονόσπορο.

Περιοχές καλλιέργειας
Καλλιεργείται στις Κυκλάδες, κυρίως στα νησιά Πάρο, Νάξο και Σαντορίνη, αλλά και στην Κρήτη. Σποραδικά καλλιεργείται σε μικρές εκτάσεις και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Video
Αφήγηση: Γεώργιος Φυρογένης - Παπαγιώργης
Camera - montaz: Panagiotis S. Dellamanis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου